fbpx

Matosinhos, Portugal

Margaridas House

Location

Matosinhos, Portugal

YEAR

2023

Surface

145.6 m²

Client

Privado

SHARE PROJECT

PROCESO

The present project consists of a single-family residential building with a single floor at ground level and follows the desire of the clients who wanted an “L” shaped house in order to make the most of the land in question.

The house consists of a single T3 dwelling, and it is intended to serve as permanent housing.

The implantation is designed based on the alignments of the neighboring buildings at west and east, creating, as already mentioned, an “L” shape that extends to the south, taking advantage of the extension of the land, the existing wall and gables, and the polygon develops along this length. Taking into account the design in this way, the social and intimate parts of the house were intuitively separated.

The placement of the proposed polygon in continuity with the neighboring existing buildings, reinforcing the urban integration of the proposal, and its extension to the south guarantees good use of the land. The proposed house, aims to free up outdoor space to the south and west, enabling the creation of large outdoor green spaces for leisure.

The proposal seeks to respond to a contemporary architectural language that emerges and respects existing alignments and volumes. The aim is to design habitable spaces that make the most of sun exposure, which consequently provides thermal and energy benefits to the home. This is possible through the back of the house to the eastern limit, which allows greater sun exposure to the south.

In summary, it can be said that the building has a lighter language, with canopies, and with more significant sun exposure for the garden area, and a more closed language for the street. The entire building covering is designed using the ETICS system with green plaster.

Location

Matosinhos, Portugal

YEAR

2023

Built Area

145.6 m²

CLIENT

Privado

THE PROCESS

The present project consists of a single-family residential building with a single floor at ground level and follows the desire of the clients who wanted an “L” shaped house in order to make the most of the land in question.

The house consists of a single T3 dwelling, and it is intended to serve as permanent housing.

The implantation is designed based on the alignments of the neighboring buildings at west and east, creating, as already mentioned, an “L” shape that extends to the south, taking advantage of the extension of the land, the existing wall and gables, and the polygon develops along this length. Taking into account the design in this way, the social and intimate parts of the house were intuitively separated.

The placement of the proposed polygon in continuity with the neighboring existing buildings, reinforcing the urban integration of the proposal, and its extension to the south guarantees good use of the land. The proposed house, aims to free up outdoor space to the south and west, enabling the creation of large outdoor green spaces for leisure.

The proposal seeks to respond to a contemporary architectural language that emerges and respects existing alignments and volumes. The aim is to design habitable spaces that make the most of sun exposure, which consequently provides thermal and energy benefits to the home. This is possible through the back of the house to the eastern limit, which allows greater sun exposure to the south.

In summary, it can be said that the building has a lighter language, with canopies, and with more significant sun exposure for the garden area, and a more closed language for the street. The entire building covering is designed using the ETICS system with green plaster.
Alvaro M.
Read More
Professionalism, competence. We are lucky to have people with excellent vision, to help us choose the best for the client. Thank you
Márcia L.
Read More
Quick response to the request! Very knowledgeable. Very satisfied so far.
Joao E.
Read More
Super satisfied, always available to help in the process, not only of the project, but also in the choice of the contractor.
Arcelina C.
Read More
Excellent professionals, from the beginning with the project and until the end of the work, they accompanied us in all phases in a very present and competent way.
Miguel A.
Read More
I was pleased with the professionalism, availability and flexibility shown throughout the process. Without a doubt an atelier that I recommend to consider when choosing the architect!

Latest Projects

QUOTE REQUEST

for an Architectural Project

Solicitud de presupuesto

para un Proyecto Arquitectónico

Solicitude de Orçamento

para um Projeto Arquitetônico