fbpx

Vila Nova de Famalicão, Portugal

São Cláudio House

Location

Vila Nova de Famalicão, Portugal

YEAR

2023

Surface

342 m²

Client

Privado

SHARE PROJECT

PROCESO

This project aims to build a single-family residential building with a single floor at ground level. The building itself consists of a single T3, intended to serve as permanent housing.
The land is located in a context marked by its urbanity, overlooking the large agricultural land that extends in front of it.
The building is located on the land in a kind of “L” shape, contradicting its apparent construction density with the insertion of internal patios which, in addition to providing views from the interior to natural spaces, guarantee greater natural lighting that benefits the interior thermal condicions.
In terms of alignment, the four-front house respects the alignment of the setback defined by the protrusion of the adjacent neighboring building located on the west side, maintaining a distance of 3 meters.
The building, type T3, is made up of a floor similar to an “L” in which the thickest arm, transversal to the land, represents the most social and technical area of the house, while the other, which extends into the longitudinal direction of the land, contains the intimate part of the house with the most private spaces. This separation takes place inside, with the proposed two internal courtyards, in addition to marking an entrance rhythm, guaranteeing a separation between the social spaces of the kitchen, dining room and living room, and the technical spaces and working areas of the home, ensuring comfort, privacy and different environments in each interior space.
On the street side, the proposal is presented with a lot of protection, with only the garage spaces, porch, entrance and one of the offices being turned in that direction, having privileged the contact between the house and the outdoor spaces that it creates, guaranteeing greater privacy. The proposed living room and bedroom spaces face the outdoor deck space, swimming pool and fire pit, enjoying contact with these outdoor spaces as well as privileged views over the expanse of the land.
Formally, and in terms of materiality, the proposal stands out for the whiteness of most of its exterior walls and visors, in a dialogue, side by side, with glazed planes to the North and East and with the slats in the conformation of the garage volume.
In general terms, the building seeks to maintain relations with the issue of solar orientation and with the nearby building environment, respecting the alignment in relation to the dominant road, taking into account the setback of the neighboring building located to the West, and respecting the function associated with the area (mostly single-family housing), while it assumes its contemporary character and is distinct from other buildings due to the chosen materials and colors, however, it integrates harmoniously into the landscape and does not seek to contrast too much with it.

Location

Vila Nova de Famalicão, Portugal

YEAR

2023

Built Area

342 m²

CLIENT

Privado

THE PROCESS

This project aims to build a single-family residential building with a single floor at ground level. The building itself consists of a single T3, intended to serve as permanent housing.
The land is located in a context marked by its urbanity, overlooking the large agricultural land that extends in front of it.
The building is located on the land in a kind of “L” shape, contradicting its apparent construction density with the insertion of internal patios which, in addition to providing views from the interior to natural spaces, guarantee greater natural lighting that benefits the interior thermal condicions.
In terms of alignment, the four-front house respects the alignment of the setback defined by the protrusion of the adjacent neighboring building located on the west side, maintaining a distance of 3 meters.
The building, type T3, is made up of a floor similar to an “L” in which the thickest arm, transversal to the land, represents the most social and technical area of the house, while the other, which extends into the longitudinal direction of the land, contains the intimate part of the house with the most private spaces. This separation takes place inside, with the proposed two internal courtyards, in addition to marking an entrance rhythm, guaranteeing a separation between the social spaces of the kitchen, dining room and living room, and the technical spaces and working areas of the home, ensuring comfort, privacy and different environments in each interior space.
On the street side, the proposal is presented with a lot of protection, with only the garage spaces, porch, entrance and one of the offices being turned in that direction, having privileged the contact between the house and the outdoor spaces that it creates, guaranteeing greater privacy. The proposed living room and bedroom spaces face the outdoor deck space, swimming pool and fire pit, enjoying contact with these outdoor spaces as well as privileged views over the expanse of the land.
Formally, and in terms of materiality, the proposal stands out for the whiteness of most of its exterior walls and visors, in a dialogue, side by side, with glazed planes to the North and East and with the slats in the conformation of the garage volume.
In general terms, the building seeks to maintain relations with the issue of solar orientation and with the nearby building environment, respecting the alignment in relation to the dominant road, taking into account the setback of the neighboring building located to the West, and respecting the function associated with the area (mostly single-family housing), while it assumes its contemporary character and is distinct from other buildings due to the chosen materials and colors, however, it integrates harmoniously into the landscape and does not seek to contrast too much with it.
Alvaro M.
Read More
Professionalism, competence. We are lucky to have people with excellent vision, to help us choose the best for the client. Thank you
Márcia L.
Read More
Quick response to the request! Very knowledgeable. Very satisfied so far.
Joao E.
Read More
Super satisfied, always available to help in the process, not only of the project, but also in the choice of the contractor.
Arcelina C.
Read More
Excellent professionals, from the beginning with the project and until the end of the work, they accompanied us in all phases in a very present and competent way.
Miguel A.
Read More
I was pleased with the professionalism, availability and flexibility shown throughout the process. Without a doubt an atelier that I recommend to consider when choosing the architect!

Latest Projects

QUOTE REQUEST

for an Architectural Project

Solicitud de presupuesto

para un Proyecto Arquitectónico

Solicitude de Orçamento

para um Projeto Arquitetônico

Descubra os benefícios de uma

CASA DE ENERGIA ZERO

Preencha o formulário abaixo para aceder ao guia de informação de Casas de Consumo Quase Zero.
Contact
[contact-form-7 id="15639" title="2. Main Contact Form (EN)"]
BOOK A CALL / Meeting

Pick a specific day and time to schedule a visit or a call clicking the button below.