fbpx

Matosinhos

Serpa Island

Location

Matosinhos

YEAR

2019

Surface

167 m²

Client

Privado

SHARE PROJECT

PROCESS

The client of this project showed us an exciting vision for the elongated and narrow “Island” type plot, on which he imagined a local accommodation program. They intended to optimise the capacity for receiving guests, with the construction of 6 accommodation units, and to guarantee a quality service, providing spacious and ventilated spaces with good natural light.

The site had a number of pre-existing buildings, designated in the land register as huts, which were abandoned but in good structural condition. On the other hand, the plot is bordered by neighbouring buildings on both longitudinal boundaries, with a tall 6-storey building to the south-east and another building to the north-west, which is part of the same ‘island’ typology.

The strategy of the proposal was based on the reinterpretation of this traditional Portuguese typology, seeking to make the best use of both the construction volume and the qualities of the space, in a contemporary and refreshing style. Aware of how narrow the terrain was, a lining of vegetation was removed from the continuous wall with the neighbouring “island”, visually decongesting the access space to the structures.

The proposed chain of volumes integrates with affinity in its urban context, respecting the alignments of its typological sister and modernising the traditional shapes.

Location

Matosinhos

YEAR

2019

Built Area

167 m²

CLIENT

Privado

THE PROCESS

The client of this project showed us an exciting vision for the elongated and narrow “Island” type plot, on which he imagined a local accommodation program. They intended to optimise the capacity for receiving guests, with the construction of 6 accommodation units, and to guarantee a quality service, providing spacious and ventilated spaces with good natural light.

The site had a number of pre-existing buildings, designated in the land register as huts, which were abandoned but in good structural condition. On the other hand, the plot is bordered by neighbouring buildings on both longitudinal boundaries, with a tall 6-storey building to the south-east and another building to the north-west, which is part of the same ‘island’ typology.

The strategy of the proposal was based on the reinterpretation of this traditional Portuguese typology, seeking to make the best use of both the construction volume and the qualities of the space, in a contemporary and refreshing style. Aware of how narrow the terrain was, a lining of vegetation was removed from the continuous wall with the neighbouring “island”, visually decongesting the access space to the structures.

The proposed chain of volumes integrates with affinity in its urban context, respecting the alignments of its typological sister and modernising the traditional shapes.
Alvaro M.
Read More
Professionalism, competence. We are lucky to have people with excellent vision, to help us choose the best for the client. Thank you
Márcia L.
Read More
Quick response to the request! Very knowledgeable. Very satisfied so far.
Joao E.
Read More
Super satisfied, always available to help in the process, not only of the project, but also in the choice of the contractor.
Arcelina C.
Read More
Excellent professionals, from the beginning with the project and until the end of the work, they accompanied us in all phases in a very present and competent way.
Miguel A.
Read More
I was pleased with the professionalism, availability and flexibility shown throughout the process. Without a doubt an atelier that I recommend to consider when choosing the architect!

Latest Projects

QUOTE REQUEST

for an Architectural Project

Solicitud de presupuesto

para un Proyecto Arquitectónico

Solicitude de Orçamento

para um Projeto Arquitetônico