fbpx

Vila Nova De Gaia

D. Fernando Building

Location

Vila Nova De Gaia

YEAR

2020

Surface

601 m²

Client

Célia Andrea & Neves LDA

SHARE PROJECT

PROCESO

The main objective of this project is to recover the building’s original residential use and therefore its architectural essence. The building, originally built in 1965, was eventually acquired by other owners who turned it into a 5-storey restaurant. In this phase, an external lift was installed in the building’s joint, which characterises its current state.

The building is in an intermediate state of abandonment, with all the structural elements of the façade in good condition, except the windows and doors; but with damage caused by vandalism in almost all the interior spaces, the finishing elements being the most affected.

The main challenge of this project was precisely to create a good case study of its initial version, to produce a modern adaptation of it, reflecting its past in a modern style. On the other hand, there was interest in rethinking the interior layout of the flats in order to make the property more profitable.

With a strategic reduction of the typologies and a greater diversity of them, the building doubled its offer of flats. In its original state, the building had one two bedroom flat on the ground floor and one three bedroom flat per floor on the upper three floors. With the new distributions of space, the building now has one two bedroom flat, one flat with no bedroom and common spaces on the ground floor, one flat with no bedroom and one one bedroom flat per floor on the 1st and 2nd floors, and no bedroom and one bedroom duplexes on the 3rd floor. On the other hand, with an approach aimed towards simplicity, a clean and timeless aesthetic has been achieved that restores the identity of this building with freshness.

Location

Vila Nova De Gaia

YEAR

2020

Built Area

601 m²

CLIENT

Célia Andrea & Neves LDA

THE PROCESS

The main objective of this project is to recover the building’s original residential use and therefore its architectural essence. The building, originally built in 1965, was eventually acquired by other owners who turned it into a 5-storey restaurant. In this phase, an external lift was installed in the building’s joint, which characterises its current state.

The building is in an intermediate state of abandonment, with all the structural elements of the façade in good condition, except the windows and doors; but with damage caused by vandalism in almost all the interior spaces, the finishing elements being the most affected.

The main challenge of this project was precisely to create a good case study of its initial version, to produce a modern adaptation of it, reflecting its past in a modern style. On the other hand, there was interest in rethinking the interior layout of the flats in order to make the property more profitable.

With a strategic reduction of the typologies and a greater diversity of them, the building doubled its offer of flats. In its original state, the building had one two bedroom flat on the ground floor and one three bedroom flat per floor on the upper three floors. With the new distributions of space, the building now has one two bedroom flat, one flat with no bedroom and common spaces on the ground floor, one flat with no bedroom and one one bedroom flat per floor on the 1st and 2nd floors, and no bedroom and one bedroom duplexes on the 3rd floor. On the other hand, with an approach aimed towards simplicity, a clean and timeless aesthetic has been achieved that restores the identity of this building with freshness.
Alvaro M.
Read More
Professionalism, competence. We are lucky to have people with excellent vision, to help us choose the best for the client. Thank you
Márcia L.
Read More
Quick response to the request! Very knowledgeable. Very satisfied so far.
Joao E.
Read More
Super satisfied, always available to help in the process, not only of the project, but also in the choice of the contractor.
Arcelina C.
Read More
Excellent professionals, from the beginning with the project and until the end of the work, they accompanied us in all phases in a very present and competent way.
Miguel A.
Read More
I was pleased with the professionalism, availability and flexibility shown throughout the process. Without a doubt an atelier that I recommend to consider when choosing the architect!

Latest Projects

QUOTE REQUEST

for an Architectural Project



    Solicitud de presupuesto

    para un Proyecto Arquitectónico


      Los elementos marcados con "*" son obligatorios.

      Solicitude de Orçamento

      para um Projeto Arquitetônico

      Descubra os benefícios de uma

      CASA DE ENERGIA ZERO

      Preencha o formulário abaixo para aceder ao guia de informação de Casas de Consumo Quase Zero.
      Contact

        BOOK A CALL / Meeting

        Pick a specific day and time to schedule a visit or a call clicking the button below.