fbpx

Gondomar, Portugal

Pinheiro House

Location

Gondomar, Portugal

YEAR

2023

Surface

350 m²

Client

Privado

SHARE PROJECT

PROCESO

The main concern of the clients of this project was related to the safety of the house and its accessibility. We were asked for a house with two floors, the upper one being just for an office space. It was also very importante to include outdoor spaces that offer privacy to family and friends.
On this land there was a ruin in poor condition that the clients intended to demolish, taking advantage of the stone for the fence walls and other details in the project.

Taking in account the existing slope, it was necessary to lower the ground level to ensure easy access from the street level, both for pedestrians and vehicles.
The main premise of the project was to design a volume that projects into the interior of the land, privileging its security and privacy. The design of windows and doors on the facades facing public spaces was avoided.
This volume is designed from the dominant alignments of the land boundary in order to presente itself as an urban elemento that harmonizes and respects its surroundings.
The facades are designed from a succession of glass planes and occasional wooden elements.

At the program distribution level, the spaces of the rooms were separated from the social areas. Access was also facilitated between the spaces with the greatest movement, such as the living room and kitchen with servisse areas.
In short, the project seeks to respond to several essential aspects for its idealization, such as: security, privacy, good sun exposure, contact with the outside and nature.

Program: Indoor garage; laundry; entrance hall; service sanitary installation; open space with living room, dining room and kitchen; dismissal; small office; two secondary suites and a main one with dressing room; main office with sanitary installation; outdoor pool.

Location

Gondomar, Portugal

YEAR

2023

Built Area

350 m²

CLIENT

Privado

THE PROCESS

The main concern of the clients of this project was related to the safety of the house and its accessibility. We were asked for a house with two floors, the upper one being just for an office space. It was also very importante to include outdoor spaces that offer privacy to family and friends.
On this land there was a ruin in poor condition that the clients intended to demolish, taking advantage of the stone for the fence walls and other details in the project.

Taking in account the existing slope, it was necessary to lower the ground level to ensure easy access from the street level, both for pedestrians and vehicles.
The main premise of the project was to design a volume that projects into the interior of the land, privileging its security and privacy. The design of windows and doors on the facades facing public spaces was avoided.
This volume is designed from the dominant alignments of the land boundary in order to presente itself as an urban elemento that harmonizes and respects its surroundings.
The facades are designed from a succession of glass planes and occasional wooden elements.

At the program distribution level, the spaces of the rooms were separated from the social areas. Access was also facilitated between the spaces with the greatest movement, such as the living room and kitchen with servisse areas.
In short, the project seeks to respond to several essential aspects for its idealization, such as: security, privacy, good sun exposure, contact with the outside and nature.

Program: Indoor garage; laundry; entrance hall; service sanitary installation; open space with living room, dining room and kitchen; dismissal; small office; two secondary suites and a main one with dressing room; main office with sanitary installation; outdoor pool.
Alvaro M.
Read More
Professionalism, competence. We are lucky to have people with excellent vision, to help us choose the best for the client. Thank you
Márcia L.
Read More
Quick response to the request! Very knowledgeable. Very satisfied so far.
Joao E.
Read More
Super satisfied, always available to help in the process, not only of the project, but also in the choice of the contractor.
Arcelina C.
Read More
Excellent professionals, from the beginning with the project and until the end of the work, they accompanied us in all phases in a very present and competent way.
Miguel A.
Read More
I was pleased with the professionalism, availability and flexibility shown throughout the process. Without a doubt an atelier that I recommend to consider when choosing the architect!

Latest Projects

QUOTE REQUEST

for an Architectural Project

Solicitud de presupuesto

para un Proyecto Arquitectónico

Solicitude de Orçamento

para um Projeto Arquitetônico