fbpx

Gondomar

Cavada House

Location

Gondomar

YEAR

2021

Surface

345 m²

Client

Privado

SHARE PROJECT

PROCESO

For this project, our clients were interested in a telluric house that guaranteed direct access by car to the ground floor. On the other hand, they wanted a controlled plan, but without affecting the aesthetics too much, as they were interested in a sleek, contemporary design with impact.

This is a plot of land bordered by two properties and by two roads, one of which is a narrow footpath and the other the only access road to the land. The land unraveled itself, although with little variation in slope, to almost 3 metres above the main street. An old stone wall surrounds the property.

The fundamental question of this project was how to develop the house at the level of the existing plot, and at the same time create a direct and comfortable vehicle access to the level of the house. The possibility of building the house at street level had been ruled out, because apart from the excessive excavation that would be required, this option also did not have many advantages associated with it. Another aspect to be taken into account was the need to give up land to the public road, which further restricted the main problem.

The proposal, formalising its promise to fulfil the desired objectives with emotion, appears with distinction at the top of the plot. To solve the problem of cars reaching the upper level, a ramp has been created that establishes a practical secondary entrance. Taking advantage of the excavation corresponding to the cession areas, a semi-open garage for everyday use was also proposed, which would efficiently receive the owners next to the main access to the house. The volumetry is composed of three units, two of which are the private spaces of the house and the third, the void between them, which extends outwards to define the pool space.

Location

Gondomar

YEAR

2021

Built Area

345 m²

CLIENT

Privado

THE PROCESS

For this project, our clients were interested in a telluric house that guaranteed direct access by car to the ground floor. On the other hand, they wanted a controlled plan, but without affecting the aesthetics too much, as they were interested in a sleek, contemporary design with impact.

This is a plot of land bordered by two properties and by two roads, one of which is a narrow footpath and the other the only access road to the land. The land unraveled itself, although with little variation in slope, to almost 3 metres above the main street. An old stone wall surrounds the property.

The fundamental question of this project was how to develop the house at the level of the existing plot, and at the same time create a direct and comfortable vehicle access to the level of the house. The possibility of building the house at street level had been ruled out, because apart from the excessive excavation that would be required, this option also did not have many advantages associated with it. Another aspect to be taken into account was the need to give up land to the public road, which further restricted the main problem.

The proposal, formalising its promise to fulfil the desired objectives with emotion, appears with distinction at the top of the plot. To solve the problem of cars reaching the upper level, a ramp has been created that establishes a practical secondary entrance. Taking advantage of the excavation corresponding to the cession areas, a semi-open garage for everyday use was also proposed, which would efficiently receive the owners next to the main access to the house. The volumetry is composed of three units, two of which are the private spaces of the house and the third, the void between them, which extends outwards to define the pool space.
Alvaro M.
Read More
Professionalism, competence. We are lucky to have people with excellent vision, to help us choose the best for the client. Thank you
Márcia L.
Read More
Quick response to the request! Very knowledgeable. Very satisfied so far.
Joao E.
Read More
Super satisfied, always available to help in the process, not only of the project, but also in the choice of the contractor.
Arcelina C.
Read More
Excellent professionals, from the beginning with the project and until the end of the work, they accompanied us in all phases in a very present and competent way.
Miguel A.
Read More
I was pleased with the professionalism, availability and flexibility shown throughout the process. Without a doubt an atelier that I recommend to consider when choosing the architect!

Latest Projects

QUOTE REQUEST

for an Architectural Project



    Solicitud de presupuesto

    para un Proyecto Arquitectónico


      Los elementos marcados con "*" son obligatorios.

      Solicitude de Orçamento

      para um Projeto Arquitetônico

      Descubra os benefícios de uma

      CASA DE ENERGIA ZERO

      Preencha o formulário abaixo para aceder ao guia de informação de Casas de Consumo Quase Zero.
      Contact

        BOOK A CALL / Meeting

        Pick a specific day and time to schedule a visit or a call clicking the button below.