fbpx

Vila Nova de Gaia, Portugal

Rio House

Location

Vila Nova de Gaia, Portugal

YEAR

In progress

Surface

338.29 m²

Client

Privado

SHARE PROJECT

PROCESO

The concept of the project comes from the client’s intention in designing a single family house with an “L” shape that would try to occupy the full width of its plot as much as possible without its construction being reflected as imposing from the streets point of view.

The proposal emerges within a completely unoccupied plot of about 1600m2 with no major altimetry differences, following the alignment of the neighboring building, on its west side, with which confronts and extends to the opposite limit of the plot, an occupation with almost the same width of its site, transforming into an “L” shape plan that takes the solar orientation in consideration, through a process of opening the habitable spaces to the South and to the outdoor living spaces.

The solution clearly demonstrates the desire of creating a clear distinction between the social and intimate spaces, seeking to preserve the intimacy of the couple and their daughter in the house’s interior as well as assuring peace and quiet, from the possible agitation coming from the public road, therefore placing the rooms at the farthest point of the “L” shape.

Furthermore there is a strong desire to promote the created dialogue between the outdoor spaces and the pool, inserting cobblestone paved patios that try to produce a dynamic with the house´s interior experience, which allows providing a sense of relaxation.

The volumes is a result of previously outlined intentions, creating an “L” shape that embraces the green outdoor and leisure spaces, while outlining a volume that is punctually erupted by both vegetation and exterior materiality, either exposed concrete or stratified wooden slats, in consonance with the building´s large windows facing south, maintaining and distinguishing its contemporary language. Although this interpretation reveals itself, with some mystery, only for those who take advantage of the interior of the house, since it maintains it´s unique language from the outside, almost imperceptible, with a shy traced slatted wall, that tries to distance itself from fuss of the outside world.

Location

Vila Nova de Gaia, Portugal

YEAR

In progress

Built Area

338.29 m²

CLIENT

Privado

THE PROCESS

The concept of the project comes from the client’s intention in designing a single family house with an “L” shape that would try to occupy the full width of its plot as much as possible without its construction being reflected as imposing from the streets point of view.

The proposal emerges within a completely unoccupied plot of about 1600m2 with no major altimetry differences, following the alignment of the neighboring building, on its west side, with which confronts and extends to the opposite limit of the plot, an occupation with almost the same width of its site, transforming into an “L” shape plan that takes the solar orientation in consideration, through a process of opening the habitable spaces to the South and to the outdoor living spaces.

The solution clearly demonstrates the desire of creating a clear distinction between the social and intimate spaces, seeking to preserve the intimacy of the couple and their daughter in the house’s interior as well as assuring peace and quiet, from the possible agitation coming from the public road, therefore placing the rooms at the farthest point of the “L” shape.

Furthermore there is a strong desire to promote the created dialogue between the outdoor spaces and the pool, inserting cobblestone paved patios that try to produce a dynamic with the house´s interior experience, which allows providing a sense of relaxation.

The volumes is a result of previously outlined intentions, creating an “L” shape that embraces the green outdoor and leisure spaces, while outlining a volume that is punctually erupted by both vegetation and exterior materiality, either exposed concrete or stratified wooden slats, in consonance with the building´s large windows facing south, maintaining and distinguishing its contemporary language. Although this interpretation reveals itself, with some mystery, only for those who take advantage of the interior of the house, since it maintains it´s unique language from the outside, almost imperceptible, with a shy traced slatted wall, that tries to distance itself from fuss of the outside world.
Alvaro M.
Read More
Professionalism, competence. We are lucky to have people with excellent vision, to help us choose the best for the client. Thank you
Márcia L.
Read More
Quick response to the request! Very knowledgeable. Very satisfied so far.
Joao E.
Read More
Super satisfied, always available to help in the process, not only of the project, but also in the choice of the contractor.
Arcelina C.
Read More
Excellent professionals, from the beginning with the project and until the end of the work, they accompanied us in all phases in a very present and competent way.
Miguel A.
Read More
I was pleased with the professionalism, availability and flexibility shown throughout the process. Without a doubt an atelier that I recommend to consider when choosing the architect!

Latest Projects

QUOTE REQUEST

for an Architectural Project

Solicitud de presupuesto

para un Proyecto Arquitectónico

Solicitude de Orçamento

para um Projeto Arquitetônico